Contact Us

We would love to hear from you about your intended project.

Use the form on the right to contact SPACIOUS about an initial consultation or email us at:  hello@spacious.ie

 

Name
Name

54 George's Street Lower
Dublin, County Dublin,
Ireland

01 5585205

Award Wining Architects based in Monkstown, Co.Dublin and working in all surrounding counties.

Specialising in sensitive contemporary design for domestic extensions, renovations, new-build houses and interior design.  We also design and build custom joinery.

RIAI registered architects, project managers & interior designers

Dublin Architecture Blog

Hofler Architects Dublin  - Our Blog of our news and views.

Filtering by Category: Period House

Alterations to a Terraced Protected Structure, Dublin 6

Paul Mulhern

There are three main elements to this protected structure renovation project:

1. The addition of a projecting bath ‘oriel’ to the side wall of the rear return at first floor level. This zinc-clad element to the rear of the house facilitates proper access to the rear room of the return. The rear room is not currently useable as a bedroom as it can be accessed only through the bathroom. The oriel and the changes to the positions of partition walls in the return will result in a useable third bedroom. The only external materials to be used are standing-seam zinc and hardwood (windows and underside).

2. The attic has been converted to accommodate frequent-use storage space. The existing space is largely unencumbered by structural timbers but is slightly below the height standards to be used as a habitable room.  A contemporary hardwood stair with built-in storage below has been  installed to rise from the existing landing area. A rear-facing dormer window is proposed to provide natural light, ventilation and an increased area of headroom. As with the bathroom oriel, the external materials will be zinc and hardwood. The right-hand window sash (when viewed from the rear) has clear glass and is openable. It has been recessed by 340mm in order to blinker the view out and limit any possibility of overlooking. It looks out only over the roofs of the rear returns.  The left-hand window sash is non-openable and has opaque glass installed to allow light in but prevent views out.

3. The original roof coverings to the main house and return were removed and replaced by a previous owner with artificial slate. The works undertaken include removal of the artificial slate and replacement with natural Welsh slate on new battens and breathable felt. This significant improvement to the roofing materials is the only element of the works to this protected structure visible from the street.

RIAI Protected Structure Information Link.

Talk to SPACIOUS Architects to arrange a free, no-obligation initial consultation for your project.


[Completed while Paul was a partner in his previous practice].

Protected Structure, Naas - A Domestic Extension & Renovation Project.

Paul Mulhern

Glauneaven House is an attractive and well and well designed suburban house dating from the first decade of the twentieth century. It was built at the edge of Naas’ historic core by a local merchant, during a period or relative prosperity prior to World War I, and stands among a small group of similar houses. Glauneaven House is remarkable in the degree to which it has not been altered or modernized. The only alterations appear to be the installation of a very basic electrical system during the early 20th century, and the installation of a cast iron bath during the 1970’s. Otherwise, the house stands virtually as it was built and provides an excellent example of home of an early twentieth century Naas merchant’s family.

To more closely integrate the house and its sizeable rear garden, a new single storey extension has been carefully designed. This extension has been designed with two main elements:A lounge close to the northern boundary wall, and a jewel-like informal dining room.  These two spaces are linked to the house by a glazed corridor. The architectural language used for the extension will be cleanly contemporary, but is intended to sit comfortably with the rich materials and traditional massing of the Protected Structure.

The Lounge will serve as a casual family room, with views and connections to the rear gardens and patio. It has been placed behind the house and near the side boundary wall to allow it to receive direct sunlight from the east and south, while not blocking light into the east side of the original dining room or taking space away from the inner rear garden. Its west wall will replace an existing concrete garden wall, and will have a delicately detailed bay window looking into the northern side garden. The west elevation will be faced with salvaged brick and will help to screen the extension when viewed from the front. The flat roof over the lounge is to be planted with sedum to reduce rainwater runoff, and to soften the Lounge’s appearance.

The Informal Dining Room has been conceived as a garden pavilion. It will be sited behind the existing shed-roofed kitchen pantry, where it will receive direct light from the east and south, and project into the landscaped inner garden area.  Glazed Corridors will connect the Lounge and Informal Dining Room to the original house.

The extension will form a new element in the original historic setting of the house, at least when viewed from the rear. Two of the house’s rear windows will be converted to doors to provide connections between the house and extension.The extension has been carefully designed to enable the house to be better integrated with its sizeable gardens to the north and east. The extension has been subtly scaled by breaking it up into distinct elements, preventing it from overpowering the original house. The design of the extension is contemporary, and avoids historical pastiche. It has been designed to site comfortably with the rich materials and Victorian design.

Contact Hofler Architects, Dublin, to discuss your project.

We are also preparing designs to replace the existing two-storey outbuildings of about 100 Sqm to provide a contemporary space for guest accommodation, an artist’s studio, storage and plant equipment associated with the planned solar thermal roof panels (to be located on the south-facing roof of the outbuildings) and wood chip or pellet boiler.

The house itself is to be sensitively renovated throughout to retain the character created by room proportions and detail elements such as staircase, window and door joinery. Measures to improve thermal performance of the house will be carefully considered in relation to impact on the original fabric. Certain environmental upgrade works are inappropriate to Protected Structures such as Glauneaven despite their thermal and financial benefits. Where this is the case, we seek to employ or compensate with other less invasive or visible changes to improve the houses’ performance.


[Completed while Paul was a partner in his previous practice].